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Yeah ! Cookbook Wednesday !!

This recipe comes from an amazing book that I sincerly advise you to add to you vegan-bookshelf ! It is Celine Steen & Tamasin Noyes « Whole grain vegan baking« . It’s full of delicious breads and muffins and cookies and rolls !

This recipe looked so sexy… I really wanted to give it a try, knowing that it would be hard work… But it was all worth it in the end :)

 

Ingredients

1 Tbsp cornstarch
1/2 C  (120ml) water
1/2 C (120ml) lukewarm coconut milk
5 Tbsp  (60g) sugar
2C (240g) flour
1 1/2 tsp dry yeast
1/4 tsp salt
1/4C (60ml) coconut oil, melted
vanilla extract

for the filling :
1/2 C (100g) sugar
1 Tbsp (8g) cinnamon powder

 

Mix water and cornstach in a small saucepan. Bring to a boil for a minute, let cool.

In a bowl mix coconut milk with 1 Tbsp sugar, 60g flour and yeast. Let bubble for 10 minutes.

Then place all remaining ingredients, yeast mixture, cornstach mixture and knead for 10 minutes. As said in the book, it’s wayyyyy easier to knead with a stand mixer as the dough is really liquid. I don’t have one so I kneaded with a rubber spatula for 10 minutes… hard work !

Cover the bowl and let sit for 45 minutes.

Deflate, gather the dough in a ball, cover again and refrigirate for 1 1/2 hour. The coconut oil should harden and make it easier to handle… But mine kept rising INSIDE the fridge… we were quite close from a « monster-dough » situation…

 

Grease a 7 3/4 x 3 3/4inch (19,5 x 9,5cm) loaf pan.

Now, mix filling ingredients together.

Sprinkle working area with flour, flour the dough too and roll it out to a nice rectangle, about 20x30cm (8x12inch). Brush the dough with water and sprinkle with cinnamon mix. Press to make it stick.

Cut rectangle in 4 layers, place the strips on top of eachother and then cut in 6 squares. Tranfer the stacks in the loaf pan, cut edges up.

Cover and let rise and hour.

Then, the book asks for a 180°C bake for 35 minutes, but I did a 35 minutes cold start which worked perfectly. This way, I’m sure my bread gets a last nice rise !! (Cover with aluminium if it colors too quickly… which I forgot…)

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Oh la la… la grosse flemme de retraduire tout ça. Mais je ne peux pas vous laisser dans l’ignorance d’une brioche aussi délicieuse. C’est ma mission, mon devoir de transmettre cette merveille… Allez, je me retrousse les manches et c’est parti !

Comme je le dis au dessus, cette recette viens d’un super livre, »Whole grain vegan baking« . Un livre génial, plein de valeurs sûres !

 

Ingrédients

1 c à soupe de fécule de maïs
120ml d’eau
120ml de lait de coco tiédi
60g sucre
240g de farine
1 sachet de levure de boulanger
une pincée de sel
60ml d’huile de coco, fondue
quelques gouttes d’extrait de vanille

Pour la garniture :
100g sucre
1 c à soupe de cannelle en poudre

 

Allez, c’est parti :)

Mélangez l’eau et la fécule dans une petite casserole, portez à ébullition 1 minute et laissez refroidir.
Mélangez dans un bol le lait de coco avec 1 c à soupe de sucre, 60g de farine et la levure. Laissez bubuller 10 minutes.

Dans un plus grand saladier, versez le reste des ingrédients, le mélange de fécule, le mélange de levure et pétrissez. Le livre disait bien qu’il fallait un robot pétrisseur pour y arriver. Je confirme ! Je me suis battue 10 minutes avec une spatule en silicone, j’en ai eu des courbatures mais j’ai fini par y arriver… Couvrez et laissez reposer 45 minutes.

Ecrasez la pâte, rassemblez au centre du saladier, couvrez à nouveau et placez au frigo 1 heure et demie. L’huile de coco va durcir ce qui rendra la pâte plus facile à manipuler… Pour info, la pâte a continué à lever malgré le froid et je me suis trouvée à 2 doigts d’une crise de monstro-brioche envahissant le frigo…

Graissez un moule à cake de 20x10cm (ou légèrement plus petit). Mélangez les ingrédients de la garniture.
Farinez votre surface de travail, le pâton et abaissez-le en un rectangle de 20 x 30cm. Avec un pinceau et de l’eau humidifiez légèrement la pâte. Saupoudrez de sucre à la cannelle. Pressez pour que ça accroche.
Coupez la pâte en 4 bandes. Empilez-les et coupez en 6 carrés. Transférez les paquets de carrés de pâte dans le moule à cake, le côté coupé vers le dessus. Couvrez et laissez lever 1 heure.

Pour finir, le livre préconisait une cuisson de 35 minutes à 180°. Ne faisant pas confiance à mon four, je préfère toujours faire un départ à froid. Et en 35 minutes, j’avais une jolie brioche bien gonflée !! (Pensez à couvrir le dessus si ça colore trop vite !)

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Written by agnesm

4 Comments

agnesm

thank you all for the comments ! this recipe IS amazingly good. maybe the best « brioche » i’ve baked so far !!

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