« nasu-miso » noodle – aubergine & miso [VeganMoFo – Day5]

« nasu-miso » noodle – aubergine & miso [VeganMoFo – Day5]

nasu miso noodle

As promised, thursday is asian food day :) here’s a pretty simple recipe, needed ingredients are the classics (soy sauce, miso, sake…) If you have them in your pantry just go for it ! Plus, those noodles can be eaten hot or cold, as you prefer !!

 

For 2
1 eggplant
1 small leek (white part)
Handful mushrooms
1 clove garlic
½ tsp chili paste

sauce ingredients :
1 Tbsp miso (red)
2 Tbsp cooking sake (or white wine, or water)
1 Tbsp soy sauce
1 Tbsp sugar

2 portions Chinese wheat noodle
1 Tbsp rice vinegar
1 Tbsp sesame oil
Lettuce
Cucumber

Chop eggplant in small dices. Transfer in microwavable bowl, cover with wrap and precook for 3 minutes (it will reduce the amount of oil “sucked” by eggplants)
Chop remaining veggies and garlic.
Fry garlic and chili paste in a little oil. Add all veggies and cook on medium heat for 5 minutes.
Mix sauce ingredients in a small bowl and pour on veggies, coat well and cook for 5 more minutes.

Cook noodles as indicated on package. Rinse, transfer back in pan and coat with vinegar and sesame oil. Mix well and serve, topped with “nasu-miso”.

 

nasu miso noodle 2

 

Pour 2 personnes
1 aubergine
1 petit poireau (partie blanche)
quelques champignons de Paris
1 gousse d’ail
½ c à café de purée de piment

Pour la sauce :
1 c à soupe de miso rouge
2 c à soupe de sake de cuisine (ou vin blanc ou eau)
1 c à soupe de sauce soja
1 c à soupe de sucre

2 portions de nouilles chinoises au blé
1 c à soupe de vinaigre de riz
1 c à soupe d’huile de sésame
Laitue
Concombre
Coupez l’aubergine en tout petits dés. Mettez-les dans un bol, couvrez et passez au micro-onde 3 minutes. Ca permet de précuire les aubergines et de réduire la quantité d’huile de cuisson.

Coupez en petits dés les autres légumes. Hachez l’ail.

Faites revenir l’ail et la purée de piment dans un peu d’huile d’olive. Ajoutez ensuite les légumes et faites cuire 5 minutes.

Mélangez les ingrédients pour la sauce dans un petit bol et versez sur les légumes. Mélangez et poursuivez la cuisson 5 minutes.

Faites cuire les nouilles comme indiqué sur l’emballage. Rincez, remettez-les dans la casserole et mélangez-y le vinaigre et l’huile de sésame. Répartissez dans 2 assiettes et servez, surmonté des légumes au miso et accompagné de concombre.

 

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