Comfort food = Vegan Lasagna.
No questions asked.

lasagna

Ingredients (for 4 persons)
5 sheet vegan lasagna
1 small eggplant
1 zucchini
2 carrots
handfull mushrooms
1 onion
olive oil
vegan cheese, melting type (which I did not have as you can guess…)
nutritional yeast
1 tomato

for the cashew cream
100g cashew nuts, soaked for 1 hour
250ml water (1 cup)
1 tsp nutritional yeast
2 cloves garlic
a pinch of salt

for the tomato sauce
20cl tomato coulis (between paste and juice, no idea what’s the english for that !)
1 Tbsp balsamic vinegar
1 Tbsp sugar
Chop (even better : grate using a food processor) all vegies. Cook with 1 Tbsp olive oil for 10 minutes

Blend all cashew cream ingredients together. Pour in a sauce pan, bring to a boil and simmer untill it thickens.

Mix all tomato sauce ingredients together.

 

Preheat your oven to 180°C/350°F.

In a lasagna mould (pound cake glass mould works good as you can see), put lasagna, tomato sauce, veggies and cashew cream. Repeat and top with few tomato slices, cashew cream and vegan cheese.

Bake for 45 minutes, protecting the top with foil until last 10 minutes.

 

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3rd day, 3rd recipe… I’m keeping up with Vegan Month of Food :)

Go check all other blogs participating (there’s many !)

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Ingrédients (pour 4)
5 feuilles de lasagne (vegan)
1 petite aubergine
1 courgette
2 carottes
quelques champignons
1 oignon
de l’huile d’olive
du fromage vegan, celui qui fond (et que je n’avais pas…)
de la levure maltée
1 tomate

 

Pour la crème de cajou
100g de noix de cajou, trempées 1 heure
250ml eau
1 c à café levure maltée
2 gousses d’ail
sel

Pour la sauce tomate
20cl de coulis de tomate
1 c à soupe vinaigre balsamique
1 c à soupe sucre

Râpez tous les légumes. Faites les cuire 10 minutes dans une sauteuse, avec une cuillère à soupe d’huile d’olive. Réservez.
Passez au blender tous les ingrédients de la crème de cajou. Versez dans une casserole, portez à ébullition et poursuivez à feu doux jusqu’à ce que ça épaississe.
Mélangez tous les ingrédients de la sauce tomate ensemble.
Préchauffez votre four à 180°.
Placez dans le plat à gratin une feuille de lasagne, de la sauce tomate, des légumes, de la crème de cajou… et répêtez !
Finissez par quelques rondelles de tomate, de la crème de cajou, du fromage vegan et un peu de levure maltée.
Faites cuire 45mn, en protégeant le haut des lasagnes avec un bout d’alu jusqu’à 10 minutes de la fin.

 

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Written by agnesm

4 Comments

Natalie

Je ne savais pas quoi faire avec des aubergines… une bonne raison {comme si j’en avais besoin ;-)} pour suivre ta recette ! Yummy !!!

Reply
Helen

Looks great! Where do you find raw cashews? I’m struggling to get my hands on them!

Oh, and coulis de tomate is called ‘passata’ (UK) or ‘strained tomatoes’ or ‘sieved tomatoes’ (US) :)

Reply
agnesm

Bonjour Helen,
I buy my raw cashews in a small egyptian « épicerie » specialized in spices.
and thank for the passata ;)

Reply

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